Veganistische-dr.-martens

Een taaie leren bovenzijde, een met luchtkussens gedempte zool en gele stiksels zijn al decennialang de belangrijkste ingrediënten van Dr. Martens’ laarzen. Nu verkoopt het bedrijf ook schoenen die geen leer meer nodig hebben. De Dr. Martens vegan lijn. Let er wel op dat de maatvoering bij Dr. Martens vegan anders kan zijn dan bij de normale leren schoenen.

Succes van de veganistische lijn

De verkoop van de veganistische lijn van Doc Martens is de afgelopen jaren met “honderden procenten gegroeid”, aldus CEO Kenny Wilson aan de Guardian. Een woordvoerder vertelt Quartz dat het bedrijf tussen 2017 en 2019 een toename van 279% zag van het aantal verkochte veganistische schoenen met 279%. Natuurlijk is het gemakkelijker om hoge groeicijfers op te zetten als je vanaf een kleine basis begint, maar Dr. Martens zegt ook dat de veganistische lijn, die voor het eerst in 2011 gelanceerd werd, gestegen is tot 5% van de totale wereldwijde schoenen verkoop van Dr. Martens.

Polyurethaan als leervervanger

Alternatieven voor dierlijke producten zijn gestaag verbeterd en worden steeds vaker gebruikt op de modemarkt. Dit is ook in-lijn met de huidige sustainability beweging. 

Sommige merken hebben ze om ethische redenen overgenomen, zoals in het geval van Stella McCartney, dat zichzelf omschrijft als een “vegetarisch merk”. Anderen hebben dit gedaan om dierlijk materiaal na te bootsen voor budgettaire redenen of om het winkelend publiek dat geen dierlijke producten koopt aan te spreken. Dr. Martens gebruikt een van de meest populaire leervervangers, polyurethaan, dat gewaardeerd wordt om zijn soepelheid en gelijkenis met echt leer. (Of leervervangers duurzamer zijn, is een aparte kwestie.)

Stijging ten opzichte van voorgaande jaren


Het merk vindt veel klanten voor hun veganistische laarzen, maar ook voor nieuwe producten. Producten zoals hun zomersandalen krijgen ook meer aandacht en zien meer verkopen. Het brits bedrijf meldde een omzet van 454,4 miljoen pond (548,2 miljoen dollar) voor het fiscale jaar 2019, een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het waren echter de klassiekers die weer de top posities behaalden. In alle regio’s was de bekende 1460 laars nog steeds de nummer één verkoper.

Door admin