Het is in Nederland momenteel verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. En dit is niet meer dan logisch, want in de bus, de tram en de trein is afstand houden soms lastig. Een mondkapje is dan een perfecte manier om je te beschermen tegen het Covid-19 virus, maar er zijn wel enkele regels waaraan je je moet houden voor het gewenste resultaat. Hier vindt je dan ook informatie en tips over het gebruiken van een mondkapje, zodat je jezelf en anderen optimaal beschermt.

Verschillende soorten mondkapjes

Er worden voornamelijk twee soorten mondmaskers aangeboden, namelijk wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes. Het wegwerp kapje mag maar één keer gebruikt worden en deze gooi je nadat je je reis hebt gemaakt dan ook weg bij het restafval. Je mag hem maximaal 8 uur achtereen op hebben en 4 uur bij intensief gebruik. Een stoffen mondkapje kun je wassen. Ook hier gebruik je één kapje per keer, maar nadat je het voertuig uitstapt, doe je deze in een tasje. Het is mogelijk om zelf een aantal mondmaskers te maken, maar gebruik van een sjaal of zakdoek voor je mond zal het virus niet voldoende tegenhouden.

Je kapjes bewaren

Als je wegwerp mondkapjes gebruikt, dan bewaar je deze in de verpakking totdat je ze nodig hebt. Naderhand gooi je ze direct weg. Gebruik je stoffen mondkapjes, dan is het belangrijk dat je deze na het wassen en drogen samen in een afgesloten zakje bewaart. Na gebruik plaats je je kapje in een ander zakje en was je deze zo snel mogelijk op minimaal 60 graden.

Het kapje opdoen

Ook als je je mondkapje op wilt doen, zijn er bepaalde regels die je moet volgen. Raak het kapje alleen bij de touwtjes of elastiekjes aan. Was- en desinfecteer eerst je handen. Pak het kapje vast bij de elastiekjes of touwtjes en maak ze vast achter de oren. Raak het stoffen gedeelte of de binnenkant van het mondkapje niet aan. Uiteindelijk moet het kapje netjes over je neus, mond en kin geplaatst zijn en hier zo nauw mogelijk op aansluiten.

Het mondkapje dragen en afdoen

Terwijl je met het openbaar vervoer reist, is een mondkapje verplicht. Zorg ervoor dat je hem tijdens je reis niet aanraakt en dat hij netjes op zijn plek blijft zitten. Moet je niezen, hoesten of gapen, dan zet je je kapje ook niet af. Als het kapje te vochtig wordt van binnen, dan is het verstandig om deze te vervangen. Pak je mondkapje als je deze afdoet weer bij de elastiekjes of touwtjes vast en plaats hem direct in een zakje of een vuilnisbak. Naderhand was je je handen en desinfecteer je je handen weer. Bij je volgende reis pak je een nieuw mondkapje.

Correct gebruik is belangrijk

Als iedereen de mondkapjes volgens de regels gebruikt is de kans op het verspreiden van Covid-19 in het openbaar vervoer aanzienlijk kleiner. Daarom is het van groot belang dat alle reizigers zich aan deze regels houden en zichzelf- en elkaar beschermen. Met de bovenstaande informatie weet je exact hoe je dit moet doen. Voordat je overgaat op mondkapjes kopen is het belangrijk je goed te verdiepen in de verschillende soorten kapjes en het gebruik hiervan.

Door admin