Ook al is het een instrument met toetsen, toch is een keyboard geen piano. Het is wél een prachtig instrument om er de meest diverse klanken mee te maken. Het klankpatroon van een keyboard is heel gevarieerd. Denk aan snerende gitaargeluiden, aan orgelklanken, de sound van een saxofoon en nog veel meer traditionele muziekinstrumenten. Zelfs de vlotte beat van een drum haal je gemakkelijk uit een keyboard. Een keyboard is dan ook perfect in te zetten als zangbegeleiding. Let wel, het gaat hier niet om de goedkope producten van een gemiddelde speelgoedwinkel. Een goed keyboard kopen betekent naar de muziekzaak gaan. Daar tref je klasse-instrumenten aan; met minstens 61 toetsen en 5 octaven. Een goed keyboard doet overigens wel hetzelfde als een piano: die reageert op je aanslag. Je varieert in klankkracht door de keyboardtoetsen zacht of hard in te drukken.

Een keyboard kopen mét accessoires

Een goed keyboard gaat gepaard met goede accessoires. Bijvoorbeeld een zitbankje zodat je achter de toetsen kunt schuiven. Het keyboard zelf krijg je op hoogte met een standaard. En je zult ook vaak met een hoofdtelefoon werken bij het oefenen van de muziek. Dan stoor je anderen niet met je klanken. Om je keyboard te verplaatsen is een tas of een koffer nodig. En een keyboardboek om te oefenen is ook bijna noodzakelijk. Hoewel je vandaag de dag ook keyboards hebt met ingebouwde lesmodules. Ga je een keyboard kopen, dan krijg je er vaak al een bladmuziek houder bij. Anders is dat met de voedingsadapter. Soms moet je die er nog bij aanschaffen.

Het extra effect van galm

Wie van galm effecten houdt, kan een sustain pedaal op een keyboard aansluiten. Druk je dan op de toetsen, dan galmen de klanken nog door als je vingers de toetsen alweer hebben verlaten. Een sustain pedaal geeft daarom de indruk van het geluid dat je ook uit een akoestische piano haalt. Een keyboard is dan ook een volwaardig instrument. Pas als je heel kritisch bent op klankzuiverheid, kun je beter een digitale piano overwegen.

Aansluitmogelijkheden

Je kunt bij de betere keyboards meer aansluiten dan alleen een sustain pedaal. Natuurlijk is er altijd wel een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. Maar ook een line-ingang kan handig zijn. Zo kun je een telefoon of een tablet aansluiten. Een line-uitgang is handig om luidsprekers aan het keyboard te koppelen. Of een complete geluidsinstallatie, met of zonder mengpaneel. En zangers kunnen niet zonder een microfooningang.

Een keyboard kopen met goede interne speakers

Niet alle keyboards bevatten aansluitmogelijkheden voor externe speakers. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn. Want een doorsnee keyboard heeft minstens twee ingebouwde speakers aan boord. Dat zou voor jou voldoende kunnen zijn. Maar check dan wel eerst voordat je tot keyboard kopen overgaat, de kwaliteit van de inbouw-luidsprekers. Let dan vooral op de wattage. Is dat goed genoeg om een behoorlijk geluidsniveau te produceren? En als je het volume omhoog schroeft, kun je dan nog wel het verschil tussen harde en zachte klanken onderscheiden? Zijn er meer dan twee ingebouwde speakers aanwezig, dan verbetert het geluid vaak aanzienlijk.

Door admin