digitale cameras

Lijkt het je leuk om als hobby of als bijverdienste te gaan fotograferen? Dan is het natuurlijk cruciaal om een goede digitale camera een bijbehorende accessoires te hebben. Het kiezen van een digitale camera is echter niet zo makkelijk omdat je hier heel veel verschillende mogelijkheden en keuzes in hebt. LINK Fotografie vertelde ons er wat meer over.

Welke vragen moet je jezelf stellen?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen om tot een keuze te komen, wil je bijvoorbeeld landschappen gaan fotograferen, wil je fotoshoots houden van families of wil je zelfs zakelijke portretfoto’s gaan maken? Wil je een grote camera qua formaat of wil je het juist makkelijk mee kunnen nemen? Ga je de foto’s alleen online zetten of wil je ze ook goed kunnen afdrukken? Wil je een hele ingewikkelde camera waar je veel meer mee kan of wil je juist een camera die makkelijk in gebruik is? Zo zijn er nog wel meer vraagstukken waar je een antwoord op moet hebben om  uiteindelijk een keuze te gaan maken.

De compactcamera

De compact camera is door het kleinere formaat erg makkelijk om in je zak te stoppen en ergens mee naar toe te nemen. Ze zijn ook erg gericht om gebruiksgemak en hebben daardoor veel voorgeprogrammeerde instellingen waar je uit kan kiezen. Bij een compactcamera heb je niet de mogelijkheid om van objectief te wisselen, wel hebben ze meestal een groot optisch bereik

De systeemcamera

met een systeemcamera heb je veel meer mogelijkheden dan een compactcamera, voornamelijk op het gebied van het wisselen van objectieven. Een ander gebied waar verschil tussen zit is het meer kunnen aanpassen van je instellingen, de sensor in een systeemcamera is vele malen groter dan de sensor in een compactcamera. Doordat de systeemcamera net als de compactcamera niet over een spiegelhuis beschikt is hij licht en makkelijk hanteerbaar, ook is hij nog relatief compact.

De spiegelreflexcamera

Bij een spiegelreflexcamera wordt in tegenstelling tot de andere twee soorten camera’s wel gebruik gemaakt van een spiegelhuis, door dit spiegelhuis zijn deze camera’s een stuk zwaarder en groter. Doordat je via een prisma en een spiegel door de lens van de camera kijkt, zie je precies het daadwerkelijke beeld. Doordat spiegelreflexcamera’s een scherptedieptecontrole hebben zie je wanneer je door de zoeker kijkt altijd de diepte met het grootste diafragma. Pas wanneer er een foto wordt gemaakt sluit deze, deze camera’s tonen dus in tegenstelling tot systeemcamera’s niet het beeld wat uiteindelijk geregistreerd zal worden.

Door admin